Oana Suciu Profesorii Nostri

Oana Suciu – Sociologia Sucita

oana-suciu-fspub

La prima vedere, Oana Suciu este o femeie inteligenta, citita si experimentata in ale sociologiei. Se prezinta la curs cu un accept britanic, o voce calda si promisiunea ca va tine un curs memorabil, in timpul careia se va dedica intelegerii notiunilor.

In realitate, are toate calitatile unei snoabe care nu se poate face inteleasa, se enerveaza atunci cand este intrebata sa explice din nou idei sau concepte si lipseste destul de des de la curs. De fapt, eu am avut parte doar de 2-3 cursuri de-ale ei si am primit un examen de parca ea ar fi fost prezenta zi de zi la facultate. Apreciez prezumtia de inteligenta, dar un student nu poate parcurge atat de usor o bibliografie care i se pune in fata. Si daca este asa, pentru ce am mai venit la facultate? Presupun ca puteam pur si simplu sa iau fisa cursului de pe site-ul facultatii si sa citesc materialele recomandate. Am platit pentru niste cursuri pe care nu le-am primit niciodata.. si am aflat ca nici macar nu sunt singurul: alte sectii de limba engleza au avut parte de acelasi numar de 2-3 cursuri. Se zvoneste ca dna. Suciu ar fi fost bolnava, dar asta nu este o explicatie pertinenta pentru faptul ca ni s-a spus sa nu venim la facultate timp de 10 saptamani din 12, dupa care am avut un examen dificil: de parca am fi avut curs in fiecare saptamana.

Colac peste pupaza, notele sunt oribile! Jumatate dintre colegi au picat si nu exista nicio justificare. Colegi care au copiat unul din lucrarea celuilalt au primi note complet diferite. Colegi care chiar au invatat si stiau ce au scris au primit un mizerabil de 6, in timp ce altii care au copiat cu telefonul deschis pe Wikipedia au luat 9. Mi-ar placea sa vad lucrarile si sa primesc o justificare pentru notele total aleatorii, care nu reflecta ceea ce eu si colegii mei stim si chiar am scris pe hartie.

Dna. Suciu are si un curs de metode de cercetare, intins pe perioada unui an intreg. Am aflat ca, spre exemplu, daca sunt studenti care pleaca in strainatate cu burse Erasmus inainte de data examenului, la intoarcere li se cere sa sustina un examen care contine materia pe tot anul. Cu alte cuvinte, studentii sunt evaluati din ceva care nu le-a fost predat, pentru o perioada in care ar trebui sa aiba notele echivalate.

Uneori am impresia ca pur si simplu nu ii mai pasa: raspunsurile pe care le ofera la e-mailuri cu intrebari foarte elementare si de bun simt de tip “Ce ar trebui sa pregatim pentru examenul de restanta?” sunt de multe ori sarcastice si rautacioase, lasand impresia ca in mod clar nu exista vreo speranta de promovare pentru ca studentul restantier a fost deja etichetat ca fiind nedemn sa promoveze.
Exista zeci de studenti care nu au intrat in licenta din cauza celor 3 cursuri pe care le are la sectia de limba engleza. Multi studenti pot sa jure ca au invatat si au scris de minim 7, dar au primit 2. Notele nu sunt niciodata justificate sau contestate de catre studenti si multi dintre ei ajung in semestru de gratie avand convingerea ca au fost nedreptatiti si umiliti.
O prietena care a terminat acum cativa ani mi-a spus ca ea a promovat cursul dupa ce a acceptat sa participe la o serie de evenimente la Institutul Cultural Roman (al doilea loc de munca al Oanei Suciu). Nici nu stiu ce sa mai cred.

Si cumva totul este atat de relativ incat uneori te miri cum un coleg care in general ia note bune se chinuie sa promoveze o restanta, iar alti restantieri care nu prea vin la facultate au reusit sa ia sfantul 5. Cu toate acestea, Oana Suciu este motivul pentru care multi dintre noi nu vrem sa ne inscriem si la master.

Cuvinte cheie

Camelia Florela Voinea

Profesoara la FSP UB, in mare parte a timpului ma ocup sa vanez studenti care ajung la facultate. Nu sunt inteligenta, dar ma pot lauda cu o prostie mostenita si bine intretinuta. De asemenea nu suport studentii care-mi aduc exemple din cursuri de genul: Metode calitative in sociologia electorala.

Adauga ceva vorbe

Apasa aici pentru a lasa un comentariu